Dermatologie – eerste bezoek en aanvullend onderzoek

Wat kunt u verwachten

Uw eerste bezoek


Neemt u bij het eerste bezoek een identiteitsbewijs, uw (digitale) verzekeringspasje en de verwijsbrief van de huisarts mee, indien deze niet digitaal al naar ons is gestuurd. Wij zijn verplicht bovenstaande zaken te controleren. Wij stellen het erg op prijs als u ook een lijst meeneemt van de medicijnen die u gebruikt inclusief de zalven en medicijnen die u de laatste tijd voor uw huidprobleem heeft voorgeschreven gekregen of zelf gebruikt heeft.

Indien de arts het nodig vindt een biopt te nemen voor aanvullend onderzoek, wordt dit vaak meteen al tijdens het eerste bezoek gedaan. Helaas is het niet mogelijk om bij uw eerste bezoek meteen al een ingreep voor het verwijderen van een plekje middels excisie te doen.

Tijdens het consult kan het zijn dat naast de behandelend dermatoloog een co-assistent in het kader van zijn geneeskundestudie voor zijn of haar stage dermatologie aanwezig is. Mocht u daar bezwaar tegen hebben, geeft u dat gerust aan.



Aanvullend onderzoek



Dermatoscopie


Als de dermatoloog uw huid nakijkt, maakt hij vaak gebruik van een dermatoscoop. Dit is een speciale loep met een lamp erin, welk een plek 10x vergroot, waardoor deze beter kan worden beoordeeld. Een dermatoscoop kan helpen om onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige plekken, bijvoorbeeld bij verdachte moedervlekken.

Hiervoor zet uw arts de dermatoscoop op de huid, waarbij hij enige druk op de huid kan uitoefenen. Dit onderzoek doet geen pijn, wel moet de arts hierbij heel dicht bij u komen om een en ander goed te kunnen bekijken.



Biopt


Vaak kan de dermatoloog op het blote oog al een diagnose stellen. Soms is het nodig om een biopt te nemen om meer duidelijkheid te verkrijgen over de diagnose, danwel andere aandoeningen uit te sluiten. Hiervoor neemt de dermatoloog, onder plaatselijke verdoving, een klein stukje huid (meestal 3 mm) middels een soort appelboortje. Zo een klein wondje geneest vanzelf en hoeft niet gehecht te worden. U mag na deze ingreep ook alles blijven doen.

Het stukje huid wordt opgestuurd naar de patholoog, die het onder de microscoop onderzoekt. U krijgt meestal na twee weken telefonisch de uitslag van het onderzoek.



Allergologisch onderzoek
(plakproef, plaktest)


Eczeemklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een hiervan is een contactallergie, een allergische reactie van de huid op een of meerdere stoffen, ook wel allergenen genoemd. Plakproeven worden door de dermatoloog uitgevoerd, om te achterhalen voor welke stof u eventueel een allergie heeft ontwikkeld. Voor dit onderzoek wordt u in één week tijd drie maal bij ons in de praktijk verwacht.

Bij de eerste afspraak wordt de testpleister door de assistente aangebracht; in de regel gebeurt dit op de bovenrug. De testpleister bevat de verschillende te testen stoffen (enkelvoudig of een mengsels daarvan).

In sommige gevallen adviseert de arts om eigen producten mee te laten testen. Wanneer dit bij u het geval is, wordt u verzocht deze producten bij de eerste afspraak mee te nemen. Bij eigen producten gaat het met name om huidverzorgingsproducten waarvan u het idee heeft dat ze van invloed kunnen zijn op uw klachten en die bedoeld zijn om op de huid te blijven (en niet weer afgespoeld worden). Mascara, gezichtscrème of after shave kan dus bijvoorbeeld wel, shampoo, douchegel of scheergel daarentegen niet.

Twee dagen later worden de testpleisters verwijderd en de testplaatsen gemarkeerd met een speciale stift. De test wordt afgelezen, waarbij wordt gekeken of u op een of meerdere geteste stoffen reageert: een positieve reactie bestaat meestal uit een rode uitslag met zwelling en soms kleine blaartjes. Een rode verkleuring alléén hoeft niet te betekenen dat u een allergische reactie heeft.

De volgende dag komt u voor de derde afspraak en wordt de test opnieuw afgelezen. De bevindingen worden door de arts met u besproken: Als blijkt dat u allergisch bent, zal uw arts u informeren over waar en hoe u in uw dagelijkse omgeving en bezigheden mogelijk in contact komt met de betreffende stoffen en hoe u contact met deze stoffen het beste kunt vermijden.

De plakproeven worden bij ons met de T.R.U.E. Test uitgevoerd. Deze bevat 24 van de meest voorkomende allergenen (stoffen die allergisch eczeem kunnen veroorzaken).




Dr. Wikler klinieken


AGB code 03072616

Dr. Wikler klinieken is een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) gespecialiseerd op het gebied van dermatologie (huidziekten). Bij ons staat u als patiënt centraal. Daarom vinden wij het belangrijk de beste zorg op een persoonlijke en prettige manier te bieden.




Zorgklinieken Nederland


zkn-keurmerk-wikler

Het ZKN Keurmerk is uitsluitend geldig voor de Dermatologie


Vestigingen


Amsterdam

Van Boshuizenstraat 567
Tel: 020 – 646 52 68

Purmerend

Wielingenstraat 81
Tel: 0299 – 200 005

Volendam

Pieterman 11
Tel: 0299 – 200 005



Dr. Wikler klinieken


Dr Wikler Klinieken is een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) gespecialiseerd op het gebied van dermatologie (huidziekten). Bij ons staat u als patiënt centraal. Daarom vinden wij het belangrijk de beste zorg op een persoonlijke en prettige manier te bieden.




Zorgklinieken Nederland


zkn-keurmerk-wikler

Het ZKN keurmerk certificaat is uitsluitend geldig voor de Dermatologie


Vestigingen


Amsterdam

Van Boshuizenstraat 567
Tel: 020 – 646 52 68

Purmerend

Wielingenstraat 81
Tel: 0299 – 200 005

Volendam

Pieterman 11
Tel: 0299 – 200 005