Dermatologie – Behandelingen

Onder deskundige leiding in de Dr. Wikler klinieken

Cryotherapie


Verschillende (goedaardige of mild onrustige/pre-maligne) oppervlakkige huidafwijkingen kunnen met vloeibare stikstof bevroren worden (-195ºC). Dit veroorzaakt in de huid “thermische schade” – net als een verbranding – en kan een blaar of direct een korstje worden. Binnen 2 weken vallen de korstjes er meestal af en is het wondje genezen, soms blijft er wat lichtere of juist donkerdere huid achter. Dit is meestal tijdelijk en zelden laat het een blijvende verkleuring achter.


Curettage


Bij wat dikkere afwijkingen wordt het bevriezen soms gecombineerd met curetteren (= afschrapen) van de plekken. Dit kan meestal zonder verdoving en bij grotere plekken onder plaatselijke verdoving met een injectie of met verdovende crème. U krijgt hierna een schaafwondje dat meestal na 1 week genezen is. U mag na deze kleine ingreep alles blijven doen, omdat het alleen een hele oppervlakkige wond betreft.Electrocoagulatie (wegbranden)


Elektrocoagulatie is een techniek waarbij door middel van stroom warmte ontstaat; hiermee kunnen goedaardige huidafwijkingen worden weggebrand. Meestal gebeurt dit zonder verdoving en blijft er een heel klein brandplekje over dat meestal binnen enkele dagen geneest zonder litteken. Er is een klein risico op het ontstaan van een deukje of witte verkleuring op de behandelde plek.

De behandeling is niet erg pijnlijk, u ervaart voornamelijk een warm gevoel. Omdat er gebruik gemaakt wordt van stroom, krijgt u een staafje in uw hand. Dit is de tegenpool van het apparaat, waarmee de dermatoloog het plekje wegbrandt. Alleen zo kan er stroom veilig vloeien.

Tijdens een grotere dermatologische ingreep (excisie) kunnen met deze techniek ook bloedvaatjes dichtgebrand worden.Wratten-behandeling


Een mogelijke behandeling van wratten is met verzadigd monochloorazijnzuur.

Dit is een agressief etsende (bijtende) stof welke met een wattenstokje op de wratten wordt aangebracht en daar een ontstekingsreactie in de huid veroorzaakt en daarmee de cellen vernietigd. Hierdoor kan het afweersysteem het virus beter ‘aanpakken’ en opruimen.

Deze behandeling vindt eens per twee weken plaats bij ons in de praktijk. Hierbij worden de wratten zo veel mogelijk verwijderd, door de eeltlaag vlak af te schrapen. Dit is meestal niet pijnlijk, echter hoe dunner de wrat wordt, hoe gevoeliger het kan zijn. Vervolgens wordt de wrat met een wattenstokje, dat even in de vloeistof is gedoopt, aangestipt. Dit voelt u nauwelijks. De behandelde wratten worden afgeplakt met een pleister. Deze mag u na drie uur verwijderen en de wratten afspoelen met water.

Meer informatie over wratten in het algemeen of deze behandeling kunt u in deze bijhorende patiëntenfolder lezen.Excisie – dermatologische ingreep


Een excisie is een chirurgische ingreep om een verdachte moedervlek of huidkanker te verwijderen en vindt onder plaatselijke verdoving plaats. De prik kan even pijn doen, waarna de verdoving binnen enkele minuten werkt. De ingreep zelf is nagenoeg pijnloos. Om infectie te voorkomen, wordt het operatiegebied met een steriele doek bedekt. Tijdens de behandeling kunt u gewoon met de arts en de assistente praten. Afhankelijk van de grootte van de te verwijderen huidafwijking, duurt de ingreep meestal tussen de twintig en vijfenveertig minuten. Als de huidafwijking is verwijderd, wordt de ontstane wond gehecht. Ter ondersteuning worden nog plak-strips (hechtpleisters, zwaluwstaartjes) over de wond aangebracht.

Na de ingreep dekt de assistente de wond af met een (druk)verband of een pleister. Vervolgens hoort u hoe lang deze moet blijven zitten en hoe u de wond moet verzorgen.

De hechtingen kunnen bij ons in de kliniek of bij uw huisarts worden verwijderd. Dit is in het gezicht meestal na 7 dagen, op het bovenlichaam en op de armen en benen na 10-14 dagen. Bijna elk verwijderde stukje huid wordt opgestuurd voor onderzoek naar het pathologisch anatomisch laboratorium. De uitslag van dit onderzoek krijgt u te horen van de assistente of de dermatoloog wanneer de hechtingen worden verwijderd.

Sommige mensen zijn na de ingreep wat licht in het hoofd of voelen zich wat duizelig. Als u zich verder goed voelt, kunt u ongeveer een uur na de behandeling uw normale dagelijkse werkzaamheden hervatten. Let u er wel op dat u de behandelde plek niet zwaar belast.

Meer informatie over de voorbereiding, na de ingreep, adviezen voor thuis en mogelijke risico’s en complicaties kunt u in onze patiëntenfolders lezen.Photodynamische therapie


Dit is een behandeling van een crème in combinatie met belichting, die een of twee keer met een week ertussen bij ons in de kliniek plaatsvindt om onrustige plekjes zoals oppervlakkige huidkanker of voorlopers daarvan te behandelen.

Hoe gaat de behandeling?
Er wordt een speciale pleister met een crème daarin op uw huid aangebracht. Deze maakt de onrustige cellen gevoeliger voor licht en moet 3 tot 4 uur afgedekt intrekken. Zo lang mag u de kliniek verlaten en later terug komen.

Dan wordt de plek enkele minuten belicht. De belichting kan soms heftige pijn veroorzaken. Na de belichting wordt de huid rood. Ook kunnen er wondjes en korstjes ontstaan.

Soms wordt na een week deze behandeling nogmaals herhaald.

Binnen enkele weken na de behandeling geneest de huid weer. Meestal blijft er geen litteken achter. Wel kan uw huid veranderen, bijvoorbeeld (tijdelijk) verkleuren.
Dr. Wikler klinieken


AGB code 03072616

Dr. Wikler klinieken is een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) gespecialiseerd op het gebied van dermatologie (huidziekten). Bij ons staat u als patiënt centraal. Daarom vinden wij het belangrijk de beste zorg op een persoonlijke en prettige manier te bieden.
Zorgklinieken Nederland


zkn-keurmerk-wikler

Het ZKN Keurmerk is uitsluitend geldig voor de Dermatologie


Vestigingen


Amsterdam

Van Boshuizenstraat 567
Tel: 020 – 646 52 68

Purmerend

Wielingenstraat 81
Tel: 0299 – 200 005

Volendam

Pieterman 11
Tel: 0299 – 200 005Dr. Wikler klinieken


Dr Wikler Klinieken is een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) gespecialiseerd op het gebied van dermatologie (huidziekten). Bij ons staat u als patiënt centraal. Daarom vinden wij het belangrijk de beste zorg op een persoonlijke en prettige manier te bieden.
Zorgklinieken Nederland


zkn-keurmerk-wikler

Het ZKN keurmerk certificaat is uitsluitend geldig voor de Dermatologie


Vestigingen


Amsterdam

Van Boshuizenstraat 567
Tel: 020 – 646 52 68

Purmerend

Wielingenstraat 81
Tel: 0299 – 200 005

Volendam

Pieterman 11
Tel: 0299 – 200 005